نهال زرشک

نهال زرشک از زیباترین نهال های طبیعت است که در میان باغداران و کشاورزان از اهمیت بالایی برخوردار است. بیشترین سطح زیر کشت زرشک دنیا در ایران قرار دارد و شهرهای زیرکوه و قائنات مرکز اصلی تولید زرشک ایران هستند. در این مقاله قصد داریم درباره نهال زرشک و ویژگی های بارز آن صحبت کنیم. پس تا انتهای مطلب همراه ما باشید.

معرفی نهال زرشک

نهال زرشک، گیاهی دوجنسی و خاردار است و در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری بهترین رشد را دارد. گل های درخت زرشک زرد رنگ می باشند، میوه های آن به رنگ قرمز زیبا و جذاب هستند و همین امر بر زیبایی آن افزوده است. طعم میوه آن ترش بوده و برگ ها بر اساس نوع گونه در رنگ های سبز، قرمز و نارنجی متفاوت هستند.
این گیاه معمولا به شکل درختچه کم ارتفاع می باشد. در واقع ارتفاع نهال زرشک با توجه به گونه آن از 1 تا 5 متر متغیر است. نهال زرشک دارای 400 گونه است که در کشورهای مختلف کاشت می شوند.
معمولا از سال سوم باردهی این نهال شروع می شود، اما مراقبت از درخت و کوددهی به موقع و مناسب باعث باردهی آن در سال های اول و دوم می شود.

خرید نهال زرشک

همانگونه که اشاره شد نهال زرشک دارای گونه های متفاوتی است و خرید آن باید با توجه به منطقه محل کاشت انجام شود. یکی از نهال هایی که در منطقه کوهستانی سردسیر کشت می شود، نهال زرشک کوهی است. این نهال در مقابل سرمای هوا مقاومت بسیار بالایی دارد. برای مناطق گرمسیر نهال زرشک قرمز پفکی بسیار مناسب است،‌ چرا که این نهال از مقاومت بالایی در برابر گرما برخوردار است. در حالت کلی می توان گفت خرید نهال زرشک در مناطق گرمسیر باید بر مبنای مقاومت گیاه نسبت به ناحیه گرمسیری و کم آبی صورت گیرد.
زرشک در مناطق معتدل که نسبتا آب و هوای خوبی دارند، می تواند به خوبی رشد کند. در این حالت باید گونه ای را انتخاب کرد که از مقاومت خوبی در هوای سرد و گرم برخوردار باشد.

قیمت نهال زرشک

در نهالستان ها بر اساس ارزش و کیفیت نهال، قیمت نهال زرشک تعیین می شود. به عنوان نمونه زرشک تجاری به دلیل داشتن ارزش بالا و اهمیت سلامت نهال، از قیمت بالاتری برخوردار است. در نهالستان های معتبر برای حفظ مشتری و افزایش رضایت مشتری نهال ها با بالاترین کیفیت عرضه می شوند. با این حال برخی نهالستان هایی هم وجود دارند که برای فروش بیشتر نهال های ضعیف و ناسالم را با عناوین مختلف و قیمت پایین به فروش می رسانند. برای تشخیص سلامت نهال ها از نهال های 1 تا 2 ساله استفاده کنید، چرا که در این سن جوانه ها و ریشه های نهال از بهترین شرایط برای کاشت و باردهی برخوردار هستند.

کاشت و تکثیر نهال زرشک

به چندین روش مختلف می توان اقدام به کاشت و تکثیر زرشک کرد:

کاشت زرشک از طریق بذر

در روش کاشت از طریق بذر لازم است بذرها به مدت 60 روز با دمای 5 درجه نگهداری شوند. پس از آن می توانید اقدام به کاشت بذرها کنید. بهتر است از بذرهای مرغوب استفاده کنید تا در آینده محصول با کیفیت تری داشته باشید.

کاشت زرشک از طریق پاجوش

یکی از بهترین فصل ها برای کاشت نهال زرشک، فصل پاییز است. در این فصل می توانید از روش پاجوش استفاده کنید. پاجوش های بزرگ و متوسط که دارای ریشه های قوی و زیادی هستند و یا پاجوش هایی که سن آن ها به 2 یا 3 سال می رسد را، جدا کنید و در محل مورد نظر بکارید. در هنگام جدا کردن آنها را با احتیاط جدا کنید و در معرض هوا قرار ندهید. بهتر است بلافاصله پس از جدا کردن، پاجوش ها را کاشت کنید تا آسیبی به آنها وارد نشود.

کاشت نهال زرشک از طریق قلمه زنی

زمان و نوع قلمه در این روش از اهمیت زیادی برخوردار است. بیشتر افراد در اسفند ماه اقدام به قلمه زنی می کنند. شاخه های سالم و جوان برای قلمه زنی انتخاب می شوند. طول قلمه ها نیز باید 15 الی 18 سانتیمتر باشد. تهیه قلمه از غده ای که در زیر ساقه وجود دارد، انجام می شود. پس از قطع کردن برگ هایی که در پایین قلمه وجود دارند، قلمه را در خاک قرار دهید. برای حفظ رطوبت و رشد بهتر ریشه های قلمه آن را با پلاستیک بپوشانید. می توانید با جستجو در گوگل فیلم های مربوط به کاشت نهال را مشاهده کنید.

بهترین خاک برای کاشت نهال زرشک

زرشک از گیاهانی است که حساسیتی نسبت به خاک خود ندارد. اما سبک بودن و غنی بودن خاک شرایط رشد را برای آن بهتر فراهم می کند. اصلی ترین و بهترین خاک برای کشت و پرورش نهال زرشک،‌ زهکشی بودن خاک است، تا آب اضافی را از خود عبور دهد و از گیاه در مقابل برخی بیماری ها که در اثر همواره خیس بودن خاک ایجاد می شوند، جلوگیری کند.

نکته مهم در نگهداری از نهال زرشک

توجه داشته باشید که آبیاری عمقی در دفعات کم و پس از خشک شدن خاک، از آبیاری روزانه و سطحی بسیار مؤثرتر است؛ مخصوصا درختچه هایی که در فصل زمستان کاشته می شوند. در این فصل رشد گیاه به آرامی صورت می گیرد و تبخیر در پایین ترین حد ممکن است. از این رو احتمال غرقاب شدن نهال زرشک بیشتر است. پس همیشه پس از خشک شدن خاک اقدام به آبیاری عمیق خاک کنید.

کلام آخر
در این مطلب سعی کردیم درمورد نهال زرشک و روشهای تکثیر و نگهداری آن مطالبی را مطرح کنیم. چنانچه مطلبی ناگفته مانده یا سؤالی در مورد زرشک دارید که ذهن شما را درگیر کرده است می توانید با کارشناسان سایت آٰرال نهال تماس بگیرید و پرسش های خود را با کارشناسان ما در میان بگذارید. کارشناسان ما آماده هرگونه راهنمایی و مشاوره به شما عزیزان هستند.